Torta Pasqualina

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Ostern rückt näher und heute haben die Geschäfte noch auf, deshalb möchte ich euch heute zu einem italienischen Oster-Klassiker verführen.

As Easter approaches quickly, I'd like to suggest to put an Italian Easter classic on your menu.

Torta Pasqualina

Ich habe die Torta Pasqualina letztes Jahr zu Ostersonntag gemacht, aber ich denke, sie passt immer - und da sie fleischlos ist, wäre das doch vielleicht auch ein guter Einfall für Karfreitag.

Last year, I baked the Torta Pasqualina for dinner on Easter Sunday but I think it makes a great meal all year - and, since it's meatless, what about having it on Good Friday?!

Torta Pasqualina

Das Rezept für diesen italienischen Osterkuchen stammt aus der Rubrik "Wochenmarkt" des ZEITmagazin. Lasst euch aber nicht von Ricotta und frischem Spinat auf der Zutatenliste abschrecken: Statt Ricotta habe ich die gleiche Menge Frischkäse genommen und den frischen Spinat habe ich durch TK-Blattspinat (Achtung! KEIN Rahmspinat) ersetzt. Dabei ist dann nur zu beachten, dass man den Spinat wirklich im Sieb abkühlen lässt, damit die überschüssige Flüssigkeit abläuft.

The recipe for this Italian Easter cake can be found in the category "Wochenmarkt" (engl.: weekly market) of the German ZEITmagazin. Here is my English translation and I hope, I don't miss anything:

Use the dough hooks make a crumbly dough from 500g flour, 240ml olive oil, and 1 Tbsp salt. Slowly add up to 180ml cold water until the dough becomes smooth.
For the filling, chop one onion and steam it in some olive oil. Now add 500g fresh spinach and steam it with the onions for about 10 minutes. For seasoning add salt, pepper, and nutmeg. Let the veggies cool in a sieve. Mix 100g grated parmesan, 500g ricotta, and one egg in a bowl and fold in the spinach.
Divide the dough into two halves. Roll out one half of the dough and put it into a springform pan with a diameter of 30cm. The dough should stick out over the edges of the pan. Fill it with the spinach mixture, make four hollows and put one egg in each of it. Roll out the second half of the dough and cover the cake with it. Bake it at 190°C (~374°F) for one hour.
Please don't be scared if you find ricotta and fresh spinach on the list of ingredients. If you can't find these items, just use cream cheese and frozen leaf spinach. Just let the spinach cool in a sieve to make sure it is properly drained before you continue.

Torta Pasqualina

Ich wünsche euch viel Spaß beim Nachbacken und den übrigen Ostervorbereitungen!
I hope you enjoy this recipe and all the other Easter preparations!


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